Con & Verdonck Den Haag
Con & Verdonck Oriental Carpets Den Haag
 
 
Con & Verdonck HomeCon & Verdonck Special CollectionsCon & Verdonck winkel in Den HaagContact
   
 

Over Con & Verdonck


Kort historisch overzicht van een Nederlands Instituut

De droom van een bankier en een tapijtenhandelaar

De Nederlandse handelaar en kenner van Oosterse tapijten Mr. Verdonck en zijn belangrijkste klant de succesvolle Amsterdamse bankier J.M Con, hebben na vele discussies en plannen hun gezamenlijke droom doen uitkomen door in 1933 Con & Verdonck op te richten.

Het doel van het nieuwe bedrijf was om de enige en belangrijkste toeleverancier van de fijnste handgeknoopte Perzische en Oosterse tapijten van Nederland te worden. Dit is met name te danken aan wijlen de heer Con. Door altijd de grote lijn in de gaten te houden heeft hij deze opmerkelijke resultaten weten te behalen en een reputatie opgebouwd in de bankwereld. De heer Con bracht ook het enorme enthousiasme van een bevlogen Oosterse tapijten kenner het bedrijf binnen. En ondanks het feit dat hij zelf een beroemde privť collectie met buitengewone en waardevolle stukken bezat, gaf hij ruiterlijk toe dat dit grotendeels te danken was aan de smaak en de vakkennis van de heer Verdonck bij wie hij het grootste gedeelte van zijn unieke collectie had gekocht.

Carpets of the Orient by J.M. Con
 
oosterse tapijen van j.m. con

De beginjaren van Con&Verdonck werden zwaar overschaduwd door de dreigende komst van de tweede wereldoorlog. Toen Nederland door de nazi's bezet werd moest de heer Con onderduiken en de leiding van de zaak aan zijn zakenpartner overlaten. Gelukkig heeft hij die verschrikkelijk tijd weten te overleven en na zijn terugkeer in 1945, begon voor Con & Verdonck een periode van ongekend succes.

Al spoedig wist het bedrijf zijn eerste doel te bereiken: het openen van een keten van in Oosterse tapijten gespecialiseerde winkels in de belangrijkste winkelcentra in Nederland. Tot de verbazing van de minder ambitieuze concurrenten lukte het Con & Verdonck om uiteindelijk met negen zaken de Nederlandse markt te domineren. Hierdoor slaagden de oprichters erin hun eerder onmogelijke geachte droom waar te maken. Con & Verdonck werd een begrip in Nederland net als alle bekende warenhuizen. Hierdoor groeide de bekendheid van Oosterse tapijten en werden ze een vast onderdeel van het Nederlandse interieur. In tegenstelling tot vroeger toen Oosterse tapijten als onbetaalbare luxe gezien werden.

Nog opmerkelijker is het dat Con & Verdonck in staat is geweest om op succesvolle wijze naamsbekendheid te verkrijgen zonder in deze veeleisende Hollandse markt de manier van handelen te veranderen. De heer Con in het bijzonder hield vast aan een streng selectiebeleid bij alle inkoopprocessen van de winkels. Hierbij werd de voorkeur gegeven aan het aanprijzen van de traditionele waarde die de uitmuntende Oosterse tapijten vertegenwoordigen in plaats van het volgen van rages en modetrends die elders de markt voor Oosterse tapijten begonnen te beÔnvloeden.

Met het commerciŽle succes van de verkoopgaleries diende zich de kans aan om op andere gebieden binnen de handgeknoopte Oosterse tapijtenhandel uit te breiden. Zo werd een belangrijke groothandel overgenomen: Diesbergen & Kunstenaar. En ook de exclusieve galerie Kirman werd aangekocht waardoor er meer kennis verkregen werd over antieke collecties.

Verder werden ook nieuwe marketingstrategieŽn ontwikkeld, zoals speciale evenementen die georganiseerd worden voor de grote diplomatieke Haagse gemeenschap. Ook het oprichten van een projectgroep die ervoor zorgt dat er speciale tentoonstellingen en promotionele activiteiten ontwikkeld worden. Deze activiteiten worden georganiseerd op basis van de lange termijn onderzoeken en aankoopprojecten die opgestart zijn door de heer Con. Het programma: de speciale collectie van Con & Verdonck die eerder genoemd is, is het werk van deze projectgroep. Deze programma's zijn het gevolg van de hoge eisen die de Nederlandse markt momenteel stelt aan het begin van de eenentwintigste eeuw.

Terwijl de heer Con er voortdurend voor zorgde dat het bedrijf aan de nieuwe ontwikkelingen [meedoet] meedeed, bleef hij een fanatieke verzamelaar en onderzoeker van de mooiste en beste klassieke Perzische en Oosterse tapijten. Met de jaren verwierf hij internationale bekendheid als expert op dit gebied.

Carpets of the Orient Title Page
 
oosterse tapitjen titel

In 1964 werd zijn informatieve en praktische verhandeling over dit onderwerp, getiteld Oosterse tapijten gepubliceerd door Van Dishoeck in Amsterdam. Deze werd herzien en vertaald in het Engels. Carpets from the Orient werd in 1966 zowel door Universe books of New York als Merlin Press of London gepubliceerd met jubelende recensies. Het werk wordt nog steeds gezien als een erudiete karakteristieke en nuchtere benadering van dit moeilijke en gespecialiseerde onderwerp.

Nu de twintigste eeuw aan zijn einde is gekomen wordt Con & Verdonck geconfronteerd met de problemen waar wereldwijd ook andere ondernemingen die vlak na de tweede oorlog een gelijke fase van snelle groei hebben doorgemaakt, mee kampen. De oprichters zijn overleden en bij het naderen van het nieuwe millennium heeft het nieuwe management zich moeten aanpassen aan het nieuwe handelsklimaat en de veranderde consumentenverwachtingen.

Deze website laat enkele van de belangrijke veranderingen zien die Con & Verdonck hebben doorgevoerd. Nog steeds gaat het om het bieden van innovatieve diensten en kwaliteit die tot uitdrukking komen in op maat gesneden oplossingen voor de individuele behoeften van de nieuwe generatie Nederlandse consumenten. Dezelfde doelen stonden de heren Con en Verdonck voor ogen toen zij erin slaagden om vanaf 1933 voor altijd de stijl en manier van het leveren van de fijnste Oosterse tapijten in Nederland te veranderen.

Con & Verdonck B.V
Hoogstraat 30
2513 AS 's-Gravenhage
Tel: 070-346.15.30
Fax: 070-345.83.56
E-mail: info@con-verdonck.nl

 

terug naar boven

 

 
Bedrijf

Contact

 

Privacy regels

 

Juridische informatie

 

Persinformatie:
Het Tuschinski Tapijt project

 

 

Afdelingen & Diensten

Special Collections

 

Winkel in Den Haag

 

Advies voor Binnenhuisarchitectuur

 

 


Diensten
meer informatie
Mailinglist
zoek op onze site

 

 

© 2001 - 2008 Con & Verdonck B.V., Nederland