Con & Verdonck Den Haag
Con & Verdonck Oriental Carpets Den Haag
 
  oosterse tapijten  
 
Con & Verdonck HomeCon & Verdonck Special CollectionsCon & Verdonck winkel in Den HaagContact
   
 

Con & Verdonck b.v.

Persbericht/Persinformatie


Con & Verdonck rondt de restauratie
van het tapijt van Tuschinski
in opdracht van bioscoopgigant
Pathé International af


Pathé International, de eigenaar van het wereldberoemde Tuschinski Theater in Amsterdam, heeft de meest gerenommeerde Galerie in Nederland van bijzondere Oosterse Tapijten Con & Verdonck, de opdracht gegeven om één van de belangrijkste taken uit te voeren inzake de gigantische renovatie om het theater in zijn oorspronkelijke Art Deco staat terug te brengen: het herstellen en het terugbrengen in zijn oorspronkelijke staat van het enorme maar inmiddels zwaar gehavende tapijt dat de foyer van het bioscooptheater sinds de jaren ‘80 heeft gesierd.

 

Het Tuschinski tapijt in het restauratie-atelier

 

Na enige maanden van intensief werk uitgevoerd door een nauwkeurig samengesteld team van meester-reparateurs is Con & Verdonck erin geslaagd precies volgens schema, grondig gereinigd en gerepareerd, dit ongewone en indrukwekkende tapijt in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht, terug te geven aan het Tuschinski Theater aan de Reguliersbreestraat te Amsterdam. Zo is het weer in zijn volle glorie te zien in dit uitmuntend gerestaureerde Amsterdamse monument

 

Het tapijt wordt opgehaald uit het Tuschinski Theater

 

 

Het ophalen uit het Tuschinski Theater

 

Het herstelde tapijt is ooit geheel op maat gemaakt in Marokko, gebaseerd op het ontwerp van het oorspronkelijke Deventer tapijt dat gemaakt werd in opdracht van de oprichter van het Tuschinski Theater, Abraham Tuschinski, toen hij het theater in 1921 liet bouwen.

Hoewel het zeer abstract is, is het motief van het tapijt gebaseerd op een gigantische Adelaar. Dit motief wordt vele malen herhaald. Het verhaal gaat dat dit motief in het originele Tuschinski Tapijt is opgenomen als verwijzing naar de vlag van Abraham Tuschinski’s vaderland Polen.

 

Aankomst van het Tuschinski tapijt in de restauratie-atelier van Con & Verdonck

 

 

Aflevering van het tapijt in het restauratie-atelier

 

Naast de opdracht voor de restauratie, heeft Con & Verdonck ook de opdracht gekregen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een zo accuraat mogelijke reproductie te maken van het oorspronkelijke Tuschinski tapijt.

Vooronderzoek toont aan dat oorspronkelijke Deventer tapijt wat kleur en structuur betreft sterk afwijkt van het tapijt dat Con & Verdonck kortgeleden aan het Tuschinski heeft teruggeleverd. Dat resultaat is inmiddels weer te bezichtigen in de foyer van het uitmuntend gerenoveerde historische gebouw.

Con & Verdonck is in 1933 opgericht door de bankier J.M Con en de handelaar in bijzondere Oosterse Tapijten Isidoor Verdonck. Al spoedig werd het de bekendste en meest succesvolle handelaar in Oosterse Tapijten in Nederland. Tegenwoordig bestuurt Con & Verdonck een gecentraliseerde organisatie vanuit het beroemde pand aan de Hoogstraat 30 in Den Haag vlakbij het koninklijk paleis.

De afdeling reparatie en reiniging die verantwoordelijk is voor de restauratie van het Tuschinski Theater- tapijt is een nieuwe service van Con &Verdonck voor binnenhuisarchitecten, andere interieurspecialisten en eveneens voor al haar privé cliënten.

Con & Verdonck b.v. Den Haag June 2002

 

 
Bedrijf

Geschiedenis

 

Contact

 

Privacy regels

 

Juridische informatie

 

 

Afdelingen & Diensten

Special Collections

 

Winkel in Den Haag

 

Advies voor Binnenhuisarchitectuur

 

 


Utilities
meer informatie
Mailinglist
zoek op onze site

 

 

 

© 2001 - 2008 Con & Verdonck B.V., Nederland